ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά ή εξωσχολικές δραστηριότητες?

Τα περισσότερα παιδιά ,ξεκινώντας από πολύ μικρές ηλικίες, έχουν κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες , στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης αλλά και καλλιέργειάς τους .

Αυτό μπορεί να είναι κάποιο άθλημα , χορός ,μπαλέτομουσικό όργανο, καλλιτεχνικής φύση ενασχόληση όπως ζωγραφική,κεραμική  και ούτω καθεξής. Έχουν επινοηθεί ιδιαίτερα ευρηματικές εξωσχολικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια όπως ρομποτική, έξυπνες κατασκευές -χειροτεχνίες οι οποίες και βοηθούν πολύ τα παιδιά να περάσουν ευχάριστα αλλά και δημιουργικά τον χρόνο τους.

Πώς σκεφτόμαστε και επιλέγουμε ως γονείς τις δραστηριότητες των παιδιών

 • Οι γονείς επιλέγουμε πρωτίστως  ανάλογα με το  τι υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή που ζούμε .Εγώ για παράδειγμα μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό και δεν υπήρχε δυστυχώς η δυνατότητα για καμιά εξωσχολική δραστηριότητα  εκτός από ένα φροντιστήριο Αγγλικής γλώσσας .

 

 • Οι κλίσεις των παιδιών επίσης επηρεάζουν τις αποφάσεις μας σημαντικά .Ο γιος μου από μικρούλης αγαπούσε τους ήχους ,την μουσική, έτσι κι εγώ το έλαβα υπόψιν μου ως ενδέχομενη κλίση προς αξιοποίηση και ξεκινήσαμε μαθήματα μουσικής.

 

 • Λαμβάνουμε υπόψιν μας τις επιθυμίες και τα ταλέντα  που έχουν τα παιδιά και μάλιστα ορισμένα είναι αρκετά ώριμα ήδη από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζοντας σε σημαντικό βαθμό αυτό που πραγματικά θέλουν.

 

 • Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το οικονομικό αντίκρισμα όλων αυτών και κατά πόσο μια οικογένεια μπορεί να ανταποκριθεί.
  ο ελεύθερος χρόνος και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών

  Αφήνουν ελεύθερο χρόνο οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών?

Πώς σκέφτονται τα παιδιά

Από την άλλη πλευρά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι τα ίδια τα παιδιά ,τα οποία καθοδηγούνται εξαρχής από τον γονέα και στην συνέχεια εκφράζουν και τις δικές τους προτιμήσεις  καθώς μεγαλώνουν.

 • Στα περισσότερα παιδιά αρέσει η κοινωνική συναναστροφή με συνομίληκους τους .Έτσι βλέπουν μια αθλητική ομαδική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο ως ευκαιρία για παιχνίδι.

 

 • Είναι ένα μέσο εκτόνωσης της έντασης  και ειδικά για εμάς που ζούμε σε πόλεις όπου και οι ευκαιρίες για ένα παιδί είναι σαφώς πιο περιορισμένες από ότι σε ένα παιδί που μεγαλώνει στο χωριό.

 

 • Οι δραστηριότητες όταν είναι οι κατάλληλες για κάθε παιδί αποτελούν μια διαφυγή, ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα της μελέτης των μαθημάτων και συχνά ανυπομονούν τα παιδιά να έρθει εκείνη η ώρα .

 

 • Ολοκληρώνουν την σχολική μελέτη συντομότερα έχοντας ως κίνητρο την ευχάριστη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει. Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω και προσωπικά .Στην περίπτωσή μας λειτουργεί.

 

 • Σε κάποιες περιπτώσεις δυσανασχετούν ,όταν ειδικά προαπαιτείται και κάποια προετοιμασία-μελέτη-εξάσκηση και από το σπίτι πχ σε ένα μάθημα μουσικής
  αφήνουν οι εξωσχολικές δραστηριότητες ελεύθερο χρόνο στα παιδιά?

  Η σύνεση και η κρίση του γονέα βοηθούν το παιδί

Τελικά πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνουμε για τις εξωσχολικές δραστηριότητες?μήπως κλέβουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών?

 • Προσωπικά είμαι της άποψης ότι όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο.

Το να τρέχει ένα παιδί έναν καθημερινό αγώνα δρόμου για να τα προλάβει όλα είναι αρκετά επώδυνο και αγχωτικό για γονείς και παιδιά.

Το είχαμε δοκιμάσει παλαιότερα και όλη την ημέρα ήμουν με μια μόνιμη φράση στο στόμα :

“Άντε !δε θα προλάβουμε αν δε βιαστείς”.

 

 • Θεωρώ πως το καλύτερο είναι να πηγαίνει ένα παιδί στον ελεύθερο χρόνο του  στο κολυμβητήριο ή στο μπαλέτο παρά να βλέπει τηλεόραση στο σπίτι ή να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια στο τάμπλετ και τις υπόλοιπες συσκευές που κυκλοφορούν. Το βοηθά ψυχικά περισσότερο ώστε να αναπτυχθεί πιο φυσιολογικά και να είναι χαρούμενο στην ζωή του.Εμείς τουλάχιστον αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο σπίτι μας.

 

 • Πλέον από πολλούς δήμους στην Ελλάδα παρέχονται δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων .Αυτό το γεγονός μας κάνει να εγγραφόμαστε σε πολλές  από αυτές χωρίς να σκεφτούμε αν μπορούν  να ανταπεξέλθουν τόσο τα παιδιά όσο κι εμείς σε έναν εξοντωντικό καθημερινό ρυθμό. Άρα εδώ χρειάζεται μια σύνεση από όλους μας.

 

 • Ορισμένα παιδιά είναι πολύ υπερκινητικά και θέλουν διαρκώς να ασχολούνται με κάτι. Αυτά θεωρώ πως θα πρέπει να δέχονται ερεθίσματα και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες περισσότερο από κάποια άλλα.

 

 • Ένας ακόμη σημαντικός  λόγος για ένα παιδί είναι να το καλύπτει συναισθηματικά όλη αυτή η συναναστροφή με άλλα παιδιά , ειδικά όταν πρόκειται για παιδάκι χωρίς αδερφάκι, για μοναχοπαίδι.Σε αυτή την περίπτωση βοηθά πολύ.

 

Αυτό που μετρά τελικά  είναι η κρίση της κάθε μητέρας η της εκάστοτε οικογένειας .

Αυτό που είναι καλό για κάποιον είναι κακό και λάθος για κάποιον άλλο και ούτω καθεξής.

Εμείς για παράδειγμα φέτος που είμαστε στην τετάρτη δημοτικού έχουμε επιλέξει τις  δραστηριότητές  μας με τέτοιο τρόπο ώστε καθημερινά να πηγαίνουμε μόνο σε μία , έτσι ώστε να μένει και χρόνος για τα μαθήματα του σχολείου αλλά και για ξεκούραση.

Έχουμε περάσει από στάδια πειραματισμών και για φέτος τουλάχιστον καταλήξαμε σε αυτό το μοτίβο.

Εσείς πόσο χρόνο αφιερώνετε στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών σας?αφήνουν ελεύθερο χρόνο στα παιδιά?

 

Για να λαμβάνετε όλα τα άρθρα μπορείτε να γράψετε το e-mail σας και να εγγραφείτε στo newsletter πατώντας εδώ : Αφήνω το e-mail μου

Μπορείτε επίσης  να διαβάσετε παρακάτω τα ακόλουθα :

Οι πιο εύκολοι σπιτικοί λουκουμάδες για τα παιδιά

Η πιο εύκολη σπιτική μαρμελάδα με τα βερίκοκά μας

Ας ξύσουμε τα μολύβια μας

Ένα μικρό κομμάτι χαρτί που με έκανε να δακρύσω

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λίγα Λόγια

Είμαι η Μαρούλα , μητέρα του Απόστολου.

Θα μοιράζομαι εδώ , μαζί σας,  προσωπικές μου σκέψεις , εμπειρίες που αφορούν την μητρότητα, το παιδί , τις κατασκευές  και οτιδήποτε άλλο ομορφαίνει και δίνει χαρούμενη νότα στην καθημερινότητά μου.

Newsletter

Newsletter


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/maranicustommade/public_html/wp-includes/class.wp-styles.php:290) in /home/maranicustommade/public_html/wp-content/plugins/send-pdf-for-contact-form-7/classes/send-pdf.php on line 1420