η προετοιμασία της μαμάς για την νέα σχολική χρονιά

Σε λίγες ημέρες τα παιδάκια μας  θα διαβούν το κατώφλι του σχολείου είτε αυτό λέγεται παιδικός σταθμός νηπιαγωγείο, δημοτικό ,γυμνάσιο με την καινούρια σχολική χρονιά.

Ανάμικτα συναισθήματα για μια μαμά με κυρίαρχο την συγκίνηση και ίσως την ανακούφιση για κάποιες από εμάς  που θα επανέλθουν οι ρυθμοί ρουτίνας μέσα στην οικογένεια.

Εμείς είχαμε ένα υπέροχο καλοκαίρι  στο χωριό,με άφθονο καθαρό αέρα, αρκετές επισκέψεις στις κοντινές θάλασσες , πολύ παιχνίδι για το παιδί.

Όλα αυτά μας ξεκούρασαν και ανανέωσαν την διάθεσή μας ώστε να θέλουμε να υποδεχτούμε την νέα σχολική χρονιά με λαχτάρα. Απλά έπρεπε να αποχωριστούμε το αγαπημένο μας ποδηλατάκι και να το αφήσουμε στο χωριό, δίνοντας ραντεβού στις επόμενες σχολικές διακοπές.

Σαφώς απαιτείται όπως και να’χει ένα στάδιο προετοιμασίας τόσο για το παιδί όσο και για την μαμά , παρόλο που εστιάζουμε σχεδόν πάντα στην ψυχολογική προετοιμασία μόνο του παιδιού .

Εάν η μαμά έχει ένταση ,αγωνία, άγχος αυτό θα το μεταδώσει και στο παιδί θέλοντας και μη. Αυτή κινεί τα νήματα ως επί το πλείστον μέσα στο σπίτι, οργανώνει, δίνει κατευθύνσεις ,συντονίζει . Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρούμε τρόπος να μετριάσουμε την ένταση που βιώνει μια μαμά κι ακόμη περισσότερο μια εργαζόμενη μαμά που πολλές φορές δεν έχει και βοήθεια από συγγενικά πρόσωπα.

Έτσι λοιπόν εξετάζοντας το όλο κλίμα προετοιμασίας για την νέα σχολική χρονιά οφείλω να σας πω ότι οι παρακάτω   6 αποφάσεις-ενέργειες με βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό ώστε να περιμένω κι εγώ με την σειρά μου αυτή την μεγάλη μέρα .

6 Tips 

  1. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεκινήσαμε να κάνουμε διάφορες κατασκευές-χειροτεχνίες με στόχο να ετοιμάσουμε μόνοι μας κάποιες σχολικές προμήθειες πχ σελιδοδείκτες, μολυβοθήκη κτλ. Αυτό κινητοποίησε τόσο τον Αποστόλη όσο κι εμένα εγκλιματίζοντάς μας με τον πλέον δημιουργικό τρόπο. Μπορείτε να να δείτε πως φτιάξαμε εμείς  τους δικούς μας σελιδοδείκτες πατώντας εδώ: Φτιάξτε πανεύκολα σελιδοδείκτες με τα παιδιά σας
  2. Τακτοποίησα όλα τα πράγματα στα ντουλάπια μέσα στην κουζίνα μου , ξεφορτώθηκα αρκετά άχρηστα πράγματα από τα συρτάρια .Εβαλα στην σειρά τα ρούχα στις ντουλάπες  με το σκεπτικό να είναι όλα στην θέση τους ώστε να μην αγχώνομαι το πρώτο διάστημα της προσαρμογής στους σχολικούς ρυθμούς αλλά και γενικότερα για να κάνουμε ένα ξεκίνημα με τάξη στον χώρο μας. Μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος και αυτό με ηρέμησε αρκετά νιώθοντας πως δεν έχω εκκρεμότητες .
  3. Βραδινός ύπνος!Ένα θέμα δύσκολο που απαιτεί πειθαρχία αλλά και καλή οργάνωση για μια μαμά. Καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ροή και την διάθεση της επόμενης ημέρας τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά .Σαφώς ο άνθρωπος δεν είναι μια μηχανή που γυρίζεις τον διακόπτη κι απλώς εκτελεί.Αντίθετα χρειάζεται μια περίοδος προετοιμασίας και ξεκινήσαμε ήδη να κοιμόμαστε λίγο νωρίτερα και να ξυπνούμε επίσης λίγο νωρίτερα το πρωί  ώστε να συνηθίζει ο οργανισμός.
  4. Πήρα κάποιες αποφάσεις ώστε να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα τουλάχιστον πρωινής προετοιμασίας γιατί είναι το κομμάτι που μας δημιουργεί τις μεγαλύτερες εντάσεις στο σπίτι με κύριο στόχο να ξυπνάμε λίγο νωρίτερα κι όχι τελευταία στιγμή. Έτσι λοιπόν ετοίμασα μια λίστα μερικών βημάτων  με τις ενέργειες της πρωινής ρουτίνας  ώστε να το κάνω  χιουμοριστικό καδράκι για τον τοίχο  .Σε λίγες ημέρες θα σας το δείξω .
  5. Διάβασα διάφορα σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο ώστε να βοηθηθώ με συμβουλές και απόψεις μερικά από τα οποία μπορείτε να τα βρείτε εδώ :Προετοιμασία για το σχολείο επίσης εδώ : Πρωινό ξύπνημα και προετοιμασία. Μου άρεσε πολύ και μια χιουμοριστική συνέντευξη του Τριβιζά  Χιούμορ στο σχολείο .
  6. Πολύ βοηθητικό για εμένα ήταν  και το e-book της αγαπημένης Aspa Online το οποίο περιέχει πολύτιμες ιδέες και πληροφορίες  σχετικά με την επιστροφή στα θρανία και θα το βρείτε εδώ : e-book Άσπας .

 

Τέλος,  περάσαμε λίγο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί με το παιδί με επιτραπέζια παιχνίδια και κάποιες βόλτες μέσα στην πόλη ώστε να χαρούμε ο ένας τον άλλο περισσότερο πριν αρχίσει το πρόγραμμα της νέας σχολικής χρονιάς .

Εάν τώρα εσύ, η κάθε μαμά που θα στείλεις το παιδάκι σου στο σχολείο έχεις βρει κάποιους τρόπους ή κάποια κόλπα που βοηθούν στην γενικότερη προετοιμασία για την σχολική περίοδο και εξομαλύνουν τα πιθανά άγχη και αγωνίες ,θα μας βοηθούσες πολύ εάν το μοιραζόσουν μαζί μας εδώ.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν σε όλες τις μανούλες και σε όλα τα παιδάκια του κόσμου.

Ραντεβού στον Αγιασμό με χαμόγελο κι ελπίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λίγα Λόγια

Είμαι η Μαρούλα , μητέρα του Απόστολου.

Θα μοιράζομαι εδώ , μαζί σας,  προσωπικές μου σκέψεις , εμπειρίες που αφορούν την μητρότητα, το παιδί , τις κατασκευές  και οτιδήποτε άλλο ομορφαίνει και δίνει χαρούμενη νότα στην καθημερινότητά μου.

Newsletter

Newsletter


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/maranicustommade/public_html/wp-includes/class.wp-styles.php:290) in /home/maranicustommade/public_html/wp-content/plugins/send-pdf-for-contact-form-7/classes/send-pdf.php on line 1420