παραμύθι,παιδικό,ελένη ,ρένεση.review

Η ιστοσελίδα μας έχει την τιμή να φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη δημιουργική και αξιόλογη γυναίκα, μαμά, φιλόλογο, συγγραφέα την οποία θαυμάζω ιδιαίτερα. Ο λόγος γίνεται για την Ελένη Ρένεση η οποία κατάγεται από την Άμφισσα, όπου έζησε και μεγάλωσε ενώ από το 2001 κατοικεί μόνιμα στην Κέρκυρα έχοντας δημιουργήσει την οικογένειά της με δύο παιδάκια.

Μέσα από την γνωριμία μας μαζί της πιστεύω πως θα αντιληφθούμε καλύτερα τον ρόλο που ασκούν τα παραμύθια στην σχέση μας με τα παιδιά , αποτελώντας έναν ιδανικό τρόπο προσέγγισής τους.

Είναι ιδιαίτερα εμφανής η αγάπη και το πάθος για αυτό το τόσο δημιουργικό της έργο το οποίο και πηγάζει από την μεγάλη αγάπη της προς τα παιδιά.
Μέχρι και αυτή την στιγμή έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις εκδόσεις Ωρίωνας, ένα ιστορικό έργο με τίτλο “Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι” και ένα παραμύθι με τίτλο «Η φαντασία δημιουργεί ιστορία» .

Ελένη Ρένεση, συγγραφέας

Ελένη Ρένεση, συγγραφέας

Χαρακτηριστικά δηλώνει στο λογοτεχνικό περιοδικό Fractal  «  Η φαντασία από πάντα με ταξίδευε, με μάγευε, με έκανε να ονειρεύομαι. Πίστευα πως αν σταματήσω να φαντάζομαι, θα βυθιζόμουν σε τέλμα, δε θα ήμουν δημιουργική. Έτσι τα παραμύθια με απογείωναν και το ταξίδι μου συνεχιζόταν όσο κι αν μεγάλωνα, σ’ ένα κόσμο γεμάτο όνειρα».

Ας μάθουμε περισσότερα για την ίδια την Ελένη μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε:

 

  1. Πότε και πώς ξεκίνησε η επαφή σου με τον κόσμο των παιδιών?

Aπάντηση :«Εκτός ότι αγαπάω πολύ τα παιδιά, ακόμη και πριν κάνω τα δικά μου παιδιά, ερχόμουν σε επαφή με τον κόσμο τους μέσα από το να τους μαθαίνω πράγματα λόγω του επαγγέλματός μου ως φιλόλογος. Πάντα δένομαι ιδιαίτερα μαζί τους και δίνω ιδιαίτερη σημασία στη ψυχολογία τους. Πιστεύω πως με τα παραμύθια μπορούμε να τα προσεγγίσουμε ιδιαίτερα και όχι από θέση ισχύος και να μεταφερθούμε σε ένα προσφιλές περιβάλλον γνωρίζοντάς τους πράγματα και κατανοώντας έννοιες που αλλιώς δύσκολα θα πέρναγαν μέσα τους».

 

  1. Από που αντλείς την έμπνευσή σου?

Απάντηση :«Πάντα θεωρώ ότι όποιος γράφει εκφράζει κάτι από τα προσωπικά του βιώματα. Ανατρέχοντας στην παιδική μου ηλικία σκέφτομαι αυτά που θα ήθελα να είχα μάθει ή να είχα ακούσει τότε, αλλά και από τα θέματα που προκύπτουν κατά καιρούς με τα παιδιά που συναναστρέφομαι αντλώ την έμπνευσή μου».

 

  1. Από πότε κρυβόταν μέσα σου η επιθυμία να συγγράψεις ένα παραμύθι?

Aπάντηση :«Από πάντα μου άρεσε το γράψιμο καθώς θεωρούσα ότι ήταν ένα είδος ψυχανάλυσης. “Έλεγα” αυτά που δε μπορούσα να πω κατά πρόσωπο. Πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια γιατί με έκαναν να φαντάζομαι και να ταξιδεύω με τον δικό μου τρόπο. Απλά δε φανταζόμουν ότι θα είχα την αξίωση να “γράφω” έχοντας απέναντί μου τόσο ευρύ κοινό.

 

  1. Πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις?

Aπάντηση :«Νομίζω ότι αυτό φαίνεται και από τις προηγούμενες απαντήσεις μου, από τα ίδια τα έργα μου, από τα σχολεία που με καλούν να παρουσιάσω το παραμύθι μου, από την αγάπη μου για τον τόπο μου, από την επιθυμία μου να “μείνουν” αυτά που αποτελούν ιστορία ,οι αναμνήσεις για τους ανθρώπους μια άλλης εποχής, από την αγάπη μου για τον κόσμο των παιδιών!

 

  1. Πώς ένιωσες όταν εκδόθηκε το παραμύθι σου? Δικαιώθηκαν οι κόποι σου?

Aπάντηση :«Μεγάλη περηφάνια, αν και δε μου αρέσει να προβάλλομαι. Όμως η προσπάθεια τόσων χρόνων, η αγάπη μου για τα παιδιά και το βιβλίο νομίζω με κάνει να δικαιώνονται οι κόποι μου με την έκδοσή τους.

 

  1. Σχεδιάζεις να γράψεις και κάτι άλλο τώρα σύντομα?

 

Aπάντηση :«Είναι υπό έκδοση ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι με τίτλο: “Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη”. Όταν οι πρώτες απορίες αρχίζουν να διατυπώνονται και στο παιδικό μυαλό δημιουργούνται περίεργες διαστάσεις για το πρόσωπο του Αϊ Βασίλη, τότε είναι η ώρα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστες διαβάζοντας αυτό το παραμύθι. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να απαντήσουν έξυπνα στους φίλους τους και οι μεγάλοι στα παιδιά τους. Στο τέλος θα βρουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και το γράμμα για τον δικό τους Αϊ Βασίλη για να μεταφερθούν στο δικό τους παραμύθι.

Λίγα λόγια  πριν την έκδοση

«Το 2006 μετά από αρκετά χρόνια συστηματικής έρευνας ολοκληρώθηκε το ιστορικό βιβλίο μου “Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι“. Η βυρσοδεψία έπαιξε πρωτεύον ρόλο στη ζωή της πόλης, όμως διέθετε περιορισμένη βιβλιογραφία.

Από το 2006 έγιναν κάποιες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο να εκδοθεί το εν λόγω βιβλίο, όμως κάθε φορά για διάφορους λόγους δεν προχωρούσε στην έκδοση.

Το 2016 μετά από σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παραμυθιού συμμετείχα σε ένα διαγωνισμό παραμυθιού με θέμα “μουσεία και πολιτιστικά τοπία”. Έτσι προσάρμοσα τις γνώσεις μου για το πολιτιστικό τοπιο της Χάρμαινας σε ένα παραμύθι έτσι ώστε να μπορούν οι μικροί μας αναγνώστες να μάθουν για τα παραδοσιακά επαγγέλματα και συγκεκριμένα αυτό του βυρσοδέψη με έναν πιο προσιτό σε αυτούς τρόπο.

Τότε η αξιότιμη κυρία Τζένη Λιάππα και ο εκδοτικός οίκος Ωρίωνας με εμπιστεύθηκαν και δέχτηκαν να εκδοθεί το παραμύθι μου με τίτλο «Η φαντασία δημιουργεί ιστορία»  το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017 .

Όταν έμαθαν ότι στηριζόταν στο ιστορικό μου βιβλίο μου πρότειναν να εκδοθούν και τα δύο μαζί. Έτσι το Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησαν επίσημα και τα δύο μου έργα».

Και λίγα  λόγια για το περιεχόμενο του παραμυθιού

Το παραμύθι  μας ταξιδεύει με νοσταλγικό τρόπο στις εποχές που οι γιαγιάδες και οι παππούδες έλεγαν ιστορίες στα εγγόνια τους.  Σε αυτό περιγράφεται η ιστορία ενός βυρσοδέψη από την Άμφισσα, του Θωμά του Φαντασιόπληκτου που έπλαθε με το μυαλό του μύθους που ποιος ξέρει αν όντως ήταν αληθινοί… και που σήμερα αναβιώνουν με διάφορα δρώμενα δημιουργώντας ιστορία. Μέσα από τα μάτια της  Ελενίτσας,  ενός ονειροπόλου κοριτσιού που από τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς  ταξιδεύει  στα έθιμα, τις αξίες και την απλότητα που λείπει από την εποχή μας ακούγοντας την ιστορία γεμάτη μυστήριο οι μικροί μας αναγνώστες μαθαίνουν για την τέχνη της βυρσοδεψίας με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό.

 

Το παραμύθι διαθέτει παράρτημα δημιουργικής γραφής για να εξοικειωθούν τα παιδιά με αυτά που έμαθαν και να εκφράσουν τους προβληματισμούς  τους, τις σκέψεις  τους και γιατί όχι να γράψουν με βοηθό τη φαντασία τους το δικό τους παραμύθι.

Το παραμύθι στηρίχθηκε στο ιστορικό – ερευνητικό βιβλίο της συγγραφέα «Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι.» και ενδείκνυται ως εκπαιδευτικό project σχετικά με τα φθίνοντα παραδοσιακά επαγγέλματα στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας στα Δημοτικά σχολεία που επιθυμούν μια τέτοια δράση.

 

Να ευχαριστήσουμε την Ελένη Ρένεση και να της  ευχηθούμε καλή επιτυχία στην πορεία της .

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο παραμύθι της .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λίγα Λόγια

Είμαι η Μαρούλα , μητέρα του Απόστολου.

Θα μοιράζομαι εδώ , μαζί σας,  προσωπικές μου σκέψεις , εμπειρίες που αφορούν την μητρότητα, το παιδί , τις κατασκευές  και οτιδήποτε άλλο ομορφαίνει και δίνει χαρούμενη νότα στην καθημερινότητά μου.

Newsletter

Newsletter


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/maranicustommade/public_html/wp-includes/class.wp-scripts.php:405) in /home/maranicustommade/public_html/wp-content/plugins/send-pdf-for-contact-form-7/classes/send-pdf.php on line 1420